Gå til innholdet

Tesla Y om vinteren og kald høst

Vi bor i Norge, og selv om det er godt og varmt akkurat nå, så kommer kulden "plutselig". Det å eie en elektrisk bil i kulden byr på noen utfordringer, men dette har Tesla tenkt på. 

Med riktig forberedelse og rutiner kan du optimalisere ytelsen og rekkevidden til din bil, og dét uten noe særlig ulemper for deg.

Oppsummert: Varm opp kupeen og batteriet før du kjører for å sikre best mulig kjøreopplevelse og rekkevidde. Bruk mobilappen til å smelte is og snø fra vinduene og ladeporten, og husk å sjekke dekktrykket regelmessig, da dette kan falle i lave temperaturer og gi dårligere dekkegenskaper og høyere forbruk.

Forberedelse i kaldt vær

Oppvarming av bilen

For å sikre en behagelig kjøreopplevelse, varm opp kupeen før du begynner å kjøre. Bruk mobilappen eller bilens kontrollsystem til å angi et tidspunkt for forvarming. Dette vil hjelpe til med å smelte snø, is og frost, og gi deg optimal komfort når du entrer bilen. I tillegg vil bilen klargjøres for kjøring der bilen også tar hensyn til batteriets temperatur. 

Visste du at du også kan overnatte i en Tesla når det er kaldt ute, uten å fryse?

Forberede batteriet

Når temperaturen synker, så vær bevisst på at batteriet ditt forberedes. Ved å forvarme batteriet før du kommer til en ladestasjon, reduserer du ladetiden ved ankomst til en superlader og sikrer at det fungerer optimalt i kalde forhold.

Bruk Ruteplanleggeren for å forvarme batteriet automatisk når du navigerer til en Tesla-ladestasjon. Dette sikrer at batteriet har riktig temperatur og er klart til å motta lading, noe som reduserer ventetiden betydelig.

Husk at når Model Y ikke er koblet til lader, skjer forvarming kun når batterinivået er over 20%.

Unngå å tappe batteriet

For å unngå batteritap under kalde forhold bør du imidlertid koble bilen til en lader når den står parkert over lengre tid. Dette bidrar til å opprettholde en optimal batteritemperatur og hindrer unødvendig energiforbruk.

Det er viktig å være oppmerksom på at Model Y vil gå inn i hvilemodus når den ikke er i bruk, men hyppige sjekker av bilens status via mobilappen kan vekke bilen og forårsake ekstra energiforbruk. Minimer antall ganger du sjekker statusen for å maksimere rekkevidden og beskytte batteriet mot unødvendig tap av lading.

Kjøre i kaldt vær

Avising av frontruten og vinduene

Før kjøring bør du fjerne is og frost fra frontruten og vinduene. Aktiver avisingsfunksjonen i mobilappen for å varme opp og smelte isen lettere, eller bruk vanlig isskrape av typen som ikke skader bilglass.

Bruk innstillingene i mobilappen til å avis inne i bilen, slik at hele vindusflaten er klar før du legger ut på tur. Dette bidrar ikke bare til å forbedre sikten din, men reduserer også risikoen for ulykker forårsaket av dårlige siktforhold.

PS: Når du skal kjøre med Tesla og trenger takstativ kan du lese mer om dette her

Redusere energiforbruk

Under kalde forhold kan energiforbruket øke betydelig. For å redusere dette, bør du senke hastigheten og unngå hyppige akselerasjoner. Optimaliser kjøringen ved å bruke regenerativ bremsing og tilpasse innstillingene slik at du sparer strøm i kupéen.

Bruke setevarmere

Setevarmere er en effektiv måte å holde deg varm på, samtidig som de bruker mindre energi sammenlignet med å varme opp kupeen. Ved å senke kupeens temperatur og aktivere setevarmerne, reduserer du energiforbruket betydelig.

Bruk av setevarmere gjør det mulig for deg å holde deg komfortabel uten å bruke for mye strøm. Dette er spesielt nyttig i ekstreme kalde forhold, da setevarmerne lar varmepumpesystemet fokusere på å opprettholde temperaturen mer effektivt, noe som sparer batterikraft.

Regenerativ bremsing yter dårligere når det er kaldt

Regenerativ bremsing er en innovativ funksjon som kan være begrenset når batteriet er for kaldt. Et kaldt batteri kan redusere effektiviteten av regenerativ bremsing. Dette betyr at det kan ta litt tid før du opplever fullt utbytte av denne funksjonen. Over tid vil imidlertid batteriet varmes opp, noe som kan forbedre den regenerative effekten og øke effektiviteten under kjøreturen.

Sjekk dekk-trykk

Det er essensielt å opprettholde riktig dekktrykk i kalde temperaturer. Dekktrykket kan falle med ca. 1 PSI for hver 6 °C nedgang i temperatur, noe som kan påvirke kjøreegenskaper og dekkets egenskaper ved for eksempel panikkbrems eller unnamanøver.

Riktig dekktrykk gir ikke bare bedre kontroll, men hindrer også at energiforbruket øker mer enn det skal, noe som er viktig for å optimalisere rekkevidden til din Tesla. Husk å justere dekktrykket i henhold til anbefalingene fra Tesla, og fyll luft i dekkene før du legger ut på lange turer i kalde forhold.

PS: Et dekk som er i bruk ved kjøring blir varmere, så ikke overfyll.

Skulle du ønske du hadde skvettlapper på din Tesla Y? Sjekk her

Ting å passe på når det er høst og vinter, regn, is og snø

Av-ise dørhåndtak

Under kalde forhold kan is bygge seg opp i dørhåndtaket og forhindre at døren åpnes. For å løse dette, trykker du kraftig på den fremste delen av dørhåndtaket for å bryte isen, og deretter prøver du å åpne døren som normalt. Gjenta noen ganger for å sikre at det ikke er mer is som hindrer bevegelse.

Passe på interiøret

Når det blir vått ute, og også snø, så drar man med seg mye mer søle, sand og grus inn i bilen. I tillegg drar man med seg mye mer vann, enten i form av sølevann eller av snø som vil smelte. Derfor anbefaler vi sterkt å investere i gummimatter til din Tesla.

De gode typene har høy kan som gjør at sølevann og smeltevann IKKE finner veien til interiøret i Teslaen, og dermed så slipper du unna masse vask, støvsuging og vond lukt. Sjekk ut disse gummimatter til Tesla 3, Model Y, til 6-seters Model X, og 7 seters Model X, og bilmatter til Model S.  

Planlegg for lengre turer

Når du planlegger lange turer i kaldt vær, sørg for at du har en ladestopp i nærheten av ruten din. Det å bruke Ruteplanleggeren kan forvarme batteriet ved ladestasjonen, noe som reduserer ladetiden og gir deg en mer effektiv opplevelse. Forberedelser er nøkkelen.

Du bør også ta hensyn til værforholdene underveis. Kaldt vær og især snøfall kan påvirke rekkevidden din, så det er en god idé å planlegge ekstra tid for lading hvis det er nødvendig. Det er bedre å lade én gang for mye enn én gang for lite.

Tesla i kaldt vær

For å sikre optimal ytelse og rekkevidde av din Tesla Model Y under kalde værforhold, er det viktig å følge anbefalte retningslinjer for forvarming og vedlikehold. Ved å aktivere klimakontroll og varme opp både kupeen og batteriet før kjøring, samt håndtere potensielle isproblemer med dører og ladeport, kan du forbedre kjøreopplevelsen betydelig. Bruk også vinterdekk og tilpass kjørestilen for å redusere energiforbruket. Med riktig forberedelse kan du nyte tryggere og mer effektiv kjøring, uansett værforhold.

Adresse
Kristian Birkelands Vei 12, S.8, 4820 Froland
Telefon
45338347
E-postadresse
kontakt@autohobby.no
Foretaksregisteret
927 965 917 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business