Gå til innholdet

Hvordan rengjør og vaske jeg bilmatter?

Å holde bilmatter rene er viktig både for din godfølelse og til beskyttelse av bilen din. Over tid vil smuss, støv og gjerne sand og litt grus samle seg. Dette smitter gjerne over på bilens opprinnelige interiør og kan både føre til slitasje og dårlig lukt. Det kan rett og slett føles utrivelig å plutselig få en kollega eller litt fjern venn med som passasjer…

Men det er enkelt å gjøre noe med! 

I denne guiden vil du lære hvordan du enkelt kan rengjøre og vaske mattene dine, fra å fjerne overflødig skitt og å bruke riktige rengjøringsmidler

Typer av bilmatter

Det finnes i hovedsak to typer bilmatter: De solide laget av gummi, og de i tekstil som minner om minitepper. 

Vi anbefaler allværsmatter av gummi, for de både ser bra ut, tåler mye, er lettere å vaske og beskytter bilen bedre.

Gummimatter Tekstilmatter
Holdbare og enkle å rengjøre Kan gi bedre komfort og lydisolering
Beskyttelse mot vann og søle Kan være mer mottakelige for flekker
Egnet for alle årstider Egentlig ikke egnet for høst, vinter og tidlig vår.
Skaper en lettvint renholdsrutine Mer krevende regelmessig rengjøring

Gummimatter/ allværsmatter

Gummimatter er et populært valg for bileiere som ønsker en praktisk og lettvint løsning. De er laget for å være holdbare og kan enkelt spyles av for rask rengjøring. Med høyere kanter hindrer de smuss, vann og søle fra å komme inn i bilen, noe som gjør dem ideelle for harske værforhold. Gummimatter beskytter også bilens gulv mot slitasje og skader.

Her finner du blant annet allværs-bilmatte for Model 3, gummimatter for Model Y, matter for Model X og komplett sett med bilmatter for Model S.

 

Tekstilmatter

Tekstilmatter kan gi en mer komfortabel følelse under føttene dine når du er barbeint, og de kan leveres i mange forskjellige farger. Men de krever mer vedlikehold for å holde dem rene, og de er ikke i nærheten så gode til å beskytte bilens interiør.

Slik rengjør du allværs- og gummimatter i bilen

  1. Ta ut mattene fra bilen
  2. Rist og børst av smuss
  3. Påfør et rengjøringsmiddel/ avfetting
  4. Skrubb mattene
  5. Spyl godt av mattene
  6. Tørk mattene godt
  7. Mens mattene tørker anbefaler vi å støvsuge bilen innvendig
  8. Sett tilbake i bilen

Her er litt flere detaljer rundt dette, og anbefalinger

Start med å ta mattene ut av bilen

Vi anbefaler at du for eksempel ruller dem forsiktig sammen, slik at mest mulig av smuss, sand og stein blir værende i matten. Deretter riste og børste dem fri for smuss ute. Det sparer deg for mye støvsuging.

Rengjøre skitten bilmatte

Vi anbefaler å stå ute, et sted der det er ok å søle såpe og vann, og helst i skyggen. Grunnen til at vi anbefaler skygge, spesielt på sommeren, er for at ikke rengjøringsmiddelet skal tørke før det er skyllet helt av.
 

Rengjøring og skrubb

Vi anbefaler å påføre et trygt rengjøringssmiddel som er egnet for gummi. Noen sverger til avfettingsmiddel, men svært ofte vil oppvaskmiddel fungere godt. haler ofte godt til å vaske gummimattene helt rene. Bruker du avfettingsniddel så IKKE bruk petroliumsbasert avfetter. Så enten vannbasert eller alkalisk avfetting. Men Zalo fungerer ofte bra det også.

Finn frem en egnet skrubb. det kan være en oppvaskbørste, felgbørste eller annen type børste med ganske stiv bust. Hvis du vil ha god virkning og lite arbeid så kan du jo benytte dette fantastisk lettbrukte børstesettet som du kan bruke sammen med en drill

børste for bilvask

Benytt gjerne en mikrofiberklut til å gjøre “berøringsvask” som vi alle vet løser opp skittenbelegget lettere.

Vær oppmerksom på områder med ekstra smuss. Dette vil sikre at mattene får en dypere rengjøring enn ved bare å spyle dem.

Når dette er gjort, skyller du av såpen og smusset før du henger dem opp til tørk. Du kan bruke hageslange til dette, eller også en høyttrykksvasker. Men husk da å bruke den til å skylle av, og ikke stå der med et turbomunnstykke med 10 centimeters avstand. Du skal bare skylle. Ta deg tid til å skylle mattene grundig; dette er nøkkelen til å oppnå en skinnende ren finish.

Når du rengjør mattene, er det viktig å sørge for at du ikke lar rengjøringsmiddelet tørke inn, da dette kan gjøre det vanskelig å få bort skitt og smuss. I tillegg kan det legge igjen flekker og føre til misfarging.

Du kan også bruke vinyl-"care" produkt på matten, men tørk av igjen med mikrofiberkjlut, ellers kan matten bli glatt.

 

Tørking

Heng mattene opp for mest effektiv tørking. Du kan henge dem på klessnor med klyper, legge dem over et oppspent tau eller en liten planke. Sørg bare for ta de tørker godt på begge sider før du legger dem inn i bilen, så slipper du å tilføre fuktighet under de tette bilrattene inne i bilen.

Alternativet er å legge dem et tørt og smussfritt sted i solsteken. For eksempel på verandaen eller en trapp. La dem tørke helt på den ene siden, og deretter snu dem og legg dem på et annet tørst sted, og la dem tørke på side to også. 

Tips: Mens du venter på at mattene tørker så kan du med folder støvsuge bilen. Det er alltid noe å støvsuge opp. Tar du med deg en fin mikrofiberklut så kan du rekke å tørke støv på alle steder du ser mens du støvsuger. For eksempel i midtkonsollen, i dørkantene nede og rundt bilstereo og bak rattet. Det er alltid støv i en bil…

Slik rengjør du tekstilmatter

Gjør samme steg som for gummimatter, men før du starter med selve vaskingen bør du støvsuge dem grundig. Deretter bør du bruke et vaskemiddel som er beregnet for slike matter. Husk å ikke bruke vaskemiddel som har blekemiddel i seg. Ofte er det mye mer skrubbing av tekstilmatter, og du må være mer forsiktig. Noen ganger kan det være flekker som trenger at du bruker et egnet flekkmiddel, og det kan være vanskelig å finne et som ikke lager en ny flekk, spesielt hvis det er fargerike matter.

Husk å tørke tekstilmattene lenger. De holder mye mer på fuktighet enn gummimatter, så det tar mye lenger tid å tørke dem.

Noen vasker tekstilmatter i vaskemaskin for klær. Det kan fungere veldig fint, men produsentene anbefaler ofte at det ikek skjer. Hvis du gjør det så kan det være smart med lav temperatur og lite sentrifugering. Vær også nøye med hvilket vaskemiddel du bruker, og for all del ikke bruk Zalo eller skummende vaskemiddel. 

Vanlige feil å unngå

En av de vanligste feilene mange gjør, er å bruke for sterke kjemikalier som kan skade materialene i mattene. Det er også lett å glemme å fjerne all såpe før mattene tørker, noe som kan føre til at de blir klebrige eller grå igjen. Andre feil inkluderer å ikke la mattene tørke ordentlig, noe som kan føre til fukt og mugg i bilen.

Det er viktig å være oppmerksom på at feil valg av rengjøringsprodukter kan forårsake skader på bilmattene. Kjemikalier som ikke er designet for gummi kan bryte ned materialet over tid, noe som reduserer levetiden. Å la såpen tørke inn kan også gi uønskede rester som fester seg til mattene, og skaper ekstra arbeide ved neste rengjøring. Unngå disse fellene for å sørge for at bilen din holder seg ren og presentabel.

Nyt en ren bil igjen :-)

Det kan være litt ork å komme i gang med å vaske bilen, men det går veldig kjapt, og spesielt med gummimatter. Det kan være ekstra motiverende er få en ren og fin bil som man ikke skjems over å ha passasjerer i, men synes det er hyggelig å invitere folk inn.

 

 

Adresse
Kristian Birkelands Vei 12, S.8, 4820 Froland
Telefon
45338347
E-postadresse
kontakt@autohobby.no
Foretaksregisteret
927 965 917 MVA
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business